Про TDA1540 поговоримо..!?
Автор Сообщение
Nemo Не на форуме
Ветеран

RE: Про TDA1540 поговоримо..!? / 01-03-2019 23:08
Привіт!

Зробив реалізацію транспорту з SD картою на 4 ЦАП TDA1540D, в якій реалізовано нарощення бітності до 15 біт.

Ще 7 років, назад, коли розробив плату цифрового S/PDIF входу для 1540 на ПЛІС, - я цілком розумів та планував рухатись в сторону нарощення бітності до 15-16.

Але, всьому свій час, до практичних кроків дійшов тільки тепер.

Ідея нарощення класична й не нова: 14 біт ( 16384 ) + 14 біт ( 16384 ) = 15 біт ( 32768 ), є відомі промислові інтегральні ЦАП на такому принципу, думаю, багато людей добре знає, що це за мікросхеми Улыбка
Використано по 2 1540 на канал, без додаткових деталей в аналоговій частині.
Тут писали про ЦОС, - в даній реалізації використані його очерки.

Останній 16-й біт я буду намагатись наростити іншим принципом з додаванням додаткових бітових ланок, більше чим по 2 1540 на канал ставити не планую.

Вчора пізно ввечері слухав годину в навушниках.
Зараз слухаю годину на системі з акустикою.

Враження такі - виросла детальність, розширення, сцена, глибина, акуратність, звучання і т.д.
Звук став більш точним, місцями більш аудіофільський.

Тональність TDA1540, в цьому випадку TDA1540D збереглася цілком і повністю.

Подча звуку, можливо, трохи і змінилась, не значно.

Я цілком спокійно та реалістично відношусь до предмету теми Улыбка

Мета - отримати від звучання TDA1540 максимум можливого.
Зберегти сильні сторони, виправити або згладити огріхи, перед усім бітність.

Поки реалзація існує в вигляді 1-го прототипу в, зібраного в чорному корпусі.

Я спочатку працював з новим другим макетом, також показаним на фото.
Але, нажаль, спалив процесор цього макету і прийшлося продовжити роботи на прототипі(((

Реалізація хорошого 16 біт ЦАП на 1540, - це тема не спішна, часу вільного у мене мало, робиться перебіжками і т.д.

Але, з часом я збиру парочку апаратів, думаю, самим зацікавленим цілком може бути надана можливість послухати.
Тут поспішати нема куди, 1540 існує уже 40 років, а це така розробка та дослідження - робиться раз і на все майбутнє й ніколи не зникне.

Умовно звук можна описати так - по детальності на розширенні, мікродинаміці зроблено великий крок в сторону PCM53 PCM58.
По тональності все як і реніше, - чистої води TDA1540.

В цій реалізації всі 15 біт формуються DEM ланками.
Я не особливо поспішаю щось міряти, а слухаю - в цьому випадку точність та лінійніть визначаєтья перед усім структурою та принчипом роботи.

Але я думаю, ця реалізація дає 15 біт з лінійністю десь 0,5 LSB

(Отредактировал 01-03-2019 в 23:09 Nemo.)
Найти все сообщения

Выразили согласие: Kir9790 , nem2007 , BAXTER2000 , AudioTomCat , psergy , авиа , sergij777 , utrechko_ua , serg6677

Сообщения в этой теме
RE: Про TDA1540 поговоримо..!? - Nemo - 01-03-2019 23:08

Переход:

Пользователи просматривают эту тему:

Orion

Администрация форума | Статистика форума | Обратная связь | Вернуться к содержимому | Справка | Лёгкий режим | Список RSS