Поділюсь і я фотками. На батьківській хаті винград розрісся, як бур’ян. Бо особо за ним ніхто не слідкує. Синій, напівдикий, як з якогось кіно, такий агресивний, все обвиває. Батьків вже давно нема на світі, я той виноград викидав-виривав по можливості, а грона птахи обносили. Він все одно потім все обвивав. А це літо і вересень були теплі. Білий виноград Ліда - як мед, той синій - як смородина! От вирішив трохи соку зробити. З вином рішив не заморочуватися. Бо все одно зіпсую, мене ніхто не вчив, а то високе мистецтво. Ну і не вийде те, що я люблю. А в пріоритетах молоді вина з новокаховського заводу, звідти мені друган присилає, коли треба. В магазинах таке не прдається. Отож, виноград не у всіх місцях одного смаку, де менше сонця було, він не дуже смачинй, то я його і не рвав. Тільки найкращий! Прес є, це не проблема. А от як ягоди розбити? Є соковижималка, нею яблука дроблю для соку, але виноград не можна, він її покрасить, диск знищить, і кісточки перетруться, буде терпкий сік. Я випадково вихід знайшов, але соромно признатися... Якщо спитаєте, то таки скажу))) Сік вийшов - бомба! Такий в магазінах не продається, тільки вже розведений. А мені зимою буде що цмакати. Вже в банки закатав. Тільки шо коктейльчик збацав з кубінським ромом - то шо нада!