Про TDA1540 поговоримо..!?
Автор Сообщение
Nemo Не на форуме
Ветеран

RE: Про TDA1540 поговоримо..!? / 26-12-2014 21:48
(26-12-2014 21:18)VasilTech писал(а):  Сейчас речь о другом их применении, то есть совместном использовании для вытягивания большего количества бит, а не просто параллельно.
А в том ЦАПе, что уже был сделан - у меня да, были сомнения в необходимости применения четырех штук с запараллеливанием. (особенно так, как это было реализовано Александром).
Достаточно было бы грамотно развести и обвязать две штуки, (при этом против ламп и трансов не спорю), и, мне кажется, было бы не хуже, чем та реализация на четырех, а даже в некоторых моментах могло быть и лучше. Например в тех моментах с четкой локализацией образов и прорисовкой пространства, проблему которых отметили слушавшие тот ЦАП. Мне даже по фото были видны те ошибки, которые могли приводить к таким проблемам.

Сейчас же речь об использовании четырех (или может больше??) микросхем для получения повышенной разрядности, как пишет Nemo, вплоть до 24-бит. Вот только способ окончательной реализации этого дела до сих пор не ясен. Сложности такого проекта указал выше Игорь Гапонов, и те же самые мысли пришли в голову и мне.
Nemo пишет, что он против ЦФ, но тогда что получается, слушать только записи 24бит? (что подашь на CS8416 то на выходе с неё и получишь). Или, что чуть более разумно, сделать 20 бит (из "правильных" 10+10 от каждой TDA1540) - но тогда нужно применить или ЦФ, чтобы получить на входе этих ЦАПов 20-битный поток, или же после входного приёмника поставить ASRC, для тех же преобразований.
Но в таком случае получается уходим от идеи "без передискретизации и цифровой фильтрации"...
Нічого не маю проти.
Ви вважаєте, що 2-х мікросхем вдосталь з кращою реалізацією і деталями - робіть на двох і кращими платами.
Я зробив ЦАП яким бачу доцільним його існування при відповідних грошових, часових затратах і вимог до нього.

Стосовно нарощення бітності.
Я безліч разів писав - перед усім потрібно наростити 14 -> 16
Тому, що 1540 тільки 14 біт відтворює.
Лінійно і точно - при кімнатних температурах результати вимірювання лінійності - 1/4 молодшого біта.

Але, при цьому два байти фактично втрачаються.
На СД диску вони були.
А при відтворенні їх нема. Це погано.

Але, оскільки можна мікросхема 1540 має 14 чесних розрядів - гіпотетично на 2-х шт. можна зробити ЦАП 28 біт.
Практично - дуже складно.

Оскільки тривалий час існує стандарт аудіо 24 біти - є сенс робити ЦАП з підтримкою саме такого формату.

Тобто ЦАП, який здатний приймати 24 бітні данні і фізично відтворювати всі з можливих 24-х біт вхідного цифрового потоку.

Розумієте - ЦАП буде мати вхід 24 біти і буде фізично відтворювати всі 24 біти вхідного сигналу.
Яку при цьому вдасться досягнути точність, лінійність, монотонність - справа інша.
Але на відміну від наявного, - де відкидаються біти і структури що відтворює 2 біти з 16 в 1540 нема фізично - тут вона буде.

Я думаю, що при такій реалізації звучання буде краще і чим на двох 1540 в паралель і чим на одній.
Що вийде - побачимо.

24 біти виводять багато класичних звукових карток - http://www.rme-audio.de/old/english/digi96/digi968.htm
http://www.esi-audio.com/products/julia/
В DVD аудіо також можливий вивід 24 біт.

Якщо користуєш компа - в плеєрі можна включити програмний ЦФ.

Якщо виводиш не компа і не ДВД - відтворюється стільки біт, скільки виводиш.

Якщо робити на 2 1540 і є наявними 28 біт - навіщо їх частину завідома відкидати і робити структуру, щоб виводила тільки 20?

В реалізації є численні складності, - я з цим цілком згодний.
Але, я ж не шукаю простих шляхів Party0012
На реалізацію потрібно чимало часу.
У мене зараз фізично нема часу цим займатись
Та й з ситуацією в країні такий проект не на часі.
У нас має бути три часткових мобілізації, перша з яких уже 20-го січня.
Я як випускник воєнної кафедри при університеті, який не служив, цілком можу бути мобілізований.

Мені по праву дивно читати пости окремих учасників...

Як зробити цифрову частину такого ЦАП і як написати, яку саме програму я цілком знаю і тут складностей не буде. Потрібний лише час і можливість.
Як реалізувати аналогову частину, - орієнтовно знаю варіанти.
Почитаю ще книжок і буду пробувати.

Ну і далі в процесі реалізації - гору файлів тестовими сигналами різних розрядностей генерувати буде потрібно, виводити на ЦАП, міряти осцилографом і т.д.
Це не швидкий і складний проект.
Але, з часом я ним займуся.
(Отредактировал 26-12-2014 в 21:52 Nemo.)
Найти все сообщения

Сообщения в этой теме
RE: Про TDA1540 поговоримо..!? - Nemo - 26-12-2014 21:48

Переход:

Пользователи просматривают эту тему:

Orion

Администрация форума | Статистика форума | Обратная связь | Вернуться к содержимому | Справка | Лёгкий режим | Список RSS