|
|
Класичний ЦАП на TDA1540
|
| Автор |
Сообщение |
Nemo
Ветеран

|
RE: Класичний ЦАП на TDA1540 / 08-08-2014 20:30
Я власноручно перепробував реалізації ЦАПів на найрізноманітніших мікросхемах ЦАП різних типів розрядністю 14 16 18 20 22 біта. Використовував також різні цифрові фільтри, в тому числі дуже достойні по звуку з 2х 4х 4х апсемплінгом.
Є цікаві і достойні звуком мікросхеми ЦАП, - не сперечаюсь. Але, в результаті, коли послухав довго, умовно «пожив» з різними ЦАП – я все потрохи спродав, а дещо продаю і тепер) З ЦАП залишив тільки ЦАП на 1540.
В цілому він мене влаштовує. Не виключно що в майбутньому я прикуплю чи зберу ще один ЦАП. Але не більше)
Також я писав, - в минулому переслухали з другом гору різних промислових ТОП ЦАП – Марк Левінсон, Сонік Франтірс, Аудіорисеч, Просіди, Лаврики і т.д. Є дуже достойні звуком варіанти. Хоча всі вони на стільки різні, що навіть важко зрозуміти «до якого берега пристати». Друг пристав до раціонального і компромісного по всьому, - придбав Лаври ДА10.
Слухав – дуже достойний і нейтральний, без окрасу ЦАП. Коштує 900 – 1000 – 1100 $.
При всьому цьому я не можу стверджувати, що хоча б один з цих ЦАП кращий за ЦАП на 4 1540 хоча б з операційниками.
Чимось кращий, а чимось гірший. Але так, щоб ЦАП вразив і питань не було зовсім – не було. На системі слухали хорошій.
1540 обрана саме по тій причині, що подобається мені + що за 35 років існування 1540 на ній так і не зробили ЦАП + вбачав в цьому цінність для загалу.
Я б радий зробити ще чимало інший ЦАП на різних мікросхемах. Але, на жаль чи то на щастя, ліміт часу на аудіо діяння обмежений…
Я і так зробив багато зусиль і використав вдосталь часу на свої творчі пошуки. А стан справ тепер і події в країні диктують трохи інші пріоритети.
Я потроху доробляю поточні власні аудіо проекти і доводжу систему до ладу.
Адже мета перед усім слухати музику! З такими перебіжками і підслуховуваннями ЦАПів і кабелів мета трохи розпорошується… Тепер саме час відійти від форми до суті)))
Люди з Дніпропетровська слухали один з моїх ЦАП і порівнювали з Реміо і Тетою. Писали, що явного програшу в детальності і розширенні не відчули. Системи в них хороші і транспорти достойні. Думаю, бажаючі зможуть знайти де.
Певна втрата буде. Адже використано тільки 14 біт. В оригіналі на диску записані 16 біт даних. ЦФ я не визнаю в принципі. Вони роблять з звуком те, чого не було раніше для того, щоб були кращі параметри. Це чутно на слух. Тобто ЦАП робив би тільки без ЦФ. Я писав – є сенс спробувати зробити з 1540 гібридний ЦАП на 16 біт. Можна пробувати і на 18 і на 20.
Для відтворення звуку використовувати тільки старші розряди і т.д. І дивитись що з того вийде, де краща лінійність. Але, я думаю, це лишнє. А спробувати збільшити розрядність до 16 біт, які є в переважній більшості записів варто! Я приблизно уявляю і знаю як це зробити і як кількісно і якісно дослідити і оцінити результат.
Потрібний лише час. Час на такий проект буде років через 5, коли в країні закінчиться війна, стане краще жити і коли женюся) А поки варто працювати над більш насущними і важливими, нагальними справами...! Про розширення.
Напевне, візьму наступного тижня Лаври ДА10 з кабелем 220В як шланга 3/4" і з кожкомпонентним проводом 47 Лабс і порівняю його з один з своїх ЦАП на 1540 щоб приблизно оцінити різницю в детальності і розширення для себе. Цілком природно, що одним ЦАП буде подобатись, іншим ні. Але, можна не сумніватись, хоча б використання 4 1540 замість 2-х є беззаперечною перевагою, яка має рад переваг, а недоліків не має. Справа в чому. Використання не 2-х, а 4-х 1540 дозволяє збільшити детальність, розширення приблизно вдвічі і досить значно вирівняти АЧХ, покращити мікро динаміку. Коли слухаєш ЦАП на 4 1540 – чутно дуже багато звуків, які в плеєрах або ЦАП є втраченими. Але, 2 біти відкидаються, тому дійсно детальність трохи менша. Втрачається інформація…
Порівняю на днях ЦАП на 1540 з звучанням телефонів на предмет емоцій і суті)))
Не знаю як в плані музики, а в плані інету телефон добре! Інет впав, - почитав тему на телефоні, набрав відповідь на ноуті і сктинув на телефон блютулсом щоб опублікувати)))
Кому цікавий ЦАП – в майбутньому буде можливість послухати.
Не швидко, з часом, але буде)
З повагою!
|
|
|
|
| Сообщения в этой теме |
RE: Класичний ЦАП на TDA1540 - Nemo - 08-08-2014 20:30
|
Пользователи просматривают эту тему: 1 Гость(ей)
|

|