Про TDA1540 поговоримо..!?
|
Автор |
Сообщение |
Nemo
Ветеран

|
RE: Про TDA1540 поговоримо..!? / 20-11-2013 00:17
Власне, напишу деякі пояснення, можливо, комусь будуть цікавими чи цінними.
Один учасник форуму і теми написав в особисті повідомлення, що порівнював звучання плеєра на 1541, з транспортом СДМ2, в який вставлена платка цифрового входу від транспорту і з платкою.
Тобто:
1. В першому випадку CD диск читається транспортом СДМ2 і цифровий сигнал з процесора SAA7310 відразу поступає на 1541 - так грає дуже чудово. А якщо вставити реклокін, я так розумію не синхтонний, тобто те від того кварцового генератора, ким тактується 7220 7310 - буде ще краще і чіткіше.
2. В другому випадку, якщо користувати СДМ2 7310, з якого іде I2S + 7220 для формування S/PDIF + моя платка цифрового входу + 1541 - так трохи замиленіше і менш детальніше, кривіше, до верхів питання.
Це він описував і мотивував кривістю самого формату самого формату S/PDIF і тим, що він виділяє частоту з вхідного сигналу.
Мовляв потрібно використовувати I2S і усе.
Просив його щоб написав зауваження в тему, що я відповім, але, поки не написав...
Особисто я дружньо вітаю і хвалю різні конепції транспортів і ЦАП та й сам активно читаю і пробую, що пишуть інші.
Але ніколи нікому нічого не доводжу і не намагаюсь, - лише висловлюю точки зору, аргументи і факти.
А першочергова мета проста - слухати музику в своє задоволення.
Я це намагаюсь робити різними способами, зокрема наживо.
Наприклад, останні декілька днів мав нагоду слухати класичні інструментальні виконання різних стилів і жанрів у трьох різних країнах, які мали ключове відношення до становлення розвитку музики, яка стала світовою спадщиною
Будуючи домашню систему я прагну саме до такого звуку, який по всіх параметрах буде найбільш схожий до живого виконання.
Перед усім прагну, щоб була передана загальна суть, замисл, емоційне наповнення, тональний баланс, душевність. Якось так.
Як на мене, якщо це втрачено - і детальність і розширення і рівність втрачають суть.
Сьогодні по приїзду додому включив систему і послухав = звучить дуже добре і схоже  Мене це щиро радує, адже в принципі тепер можна просто слухати музику та й усе і попутно час від часу реалізовувати ідеї, але розмірено і неквапливо.
По суті:
1. S/PDIF є технічно вичерпним інтерфейсом, який дозволяє передавати аудіопотік без втрат тільки по одному проводі (парі проводів). Якщо все правильно, данні, які передаються будуть абсолютно правильно декодовані і з таймінгами буде все добре.
Вихід формувача S/PDIF має TTL/LTTL рівні, а приймач на вході має компаратор.
тобто, це чисто дискретний інтерфейс, таймінги якого передаються визначно і вичерпно.
Якщо зробити правильний коаксіальні виходи і входи і причепити правильний кабель - все буде чудово. І звичайно потрібний хороший кабель.
Будь це балансний це не балансний SPDIF.
Промислові ЦАП за 1000$-10000$ мають коаксіальний SPDIF і чудово звучать.
Частоту, та що мастерклок потрібно виділяти тільки для тактування внутрішньої логіки декодування.
Але не відновлення сигналу RLCK, який визначає моменти відновлення відліків.
Моменти відновлення відліків визначаються по роботі вхідного компаратора.
Тобто, джитерс приймача визначається не проблемами з виділенням мастерклока, а джитерсами складових.
Соні і Філіпс не дарма придумали такий формат, що передається лише по 1 проводі + данні кодуються манчестерським кодом - з двох сторін можна поставити імпульсні трансформатори і маємо повну гальканічну розв"язку без викоистання оптики або АДУМКІВ. розв"язування оптикою або АДУМКами ідейно неправильне бо привносить гору проблем.
А якщо з"єднувати транспорт з ЦАП по I2S без отики або адумків гальванічну розв"язку транспорта і ЦАП не зробиш = джитерсу вище криші...
тому, на скільки використання I2S є кращим чи гіршим загалом судити важко.
А зокрема - залежить від конкретної реалізації.
З Juli@ є виведений I2S, можу підчепити та й послухати, але я більше ніж впевнений, що толку від того буде не багато.
2. Вітаю тих, хто слухає CD диски, але я їх слухати не буду... Ліензійних не маю, балванки звучать погано. Кумедно виходить - зграбуєш балванку і слухаєш на МУЗПК - звучать чудово. Чому так можна дуже просто пояснити, але але справа третя.
3. СДМ2 - досить посередній звуком привід... СДМО СДМ1 - значно кращі. Порівнювати звучання з ним як джерелом - абсолютно не правильно. Адже все починається з джерела.
Якщо брати транспорт для порівняння - краще брати класичні СД транспорт, якісь Тіки і тому подібне за 1000, або аналогічне по якості і звуку.
4. Якщо використовувати джерело з СДМ2 + 7310 + 7220. 7220 - здійснює формування SPDIF з вхідного I2S. Як 7220 формує SPDIF не відомо і швидше за все погано  + не відомо як реалізований вихід і що там за імпульсний трансформатор...
5. Який цифровий кабель. Я придбав кабель в нарізку за 15$ і розпаяв. До слухав промисловий цифровик за 100-ку $. розпаяного за 15 цілком вистачає.
6. Несинхронний реклокінг = в сигналі SPDIF закодована інформація про сигнал RLCK (однозначно і дискретно). А для реклокінга RLCK береться такт від іншого клока, з іншою частотою.
Що отримуємо - сигнал RLCK набуває різнично сумарних дивіацій цих двох частот...
Це великий мінус + сказується на натуральності.
Синхронний клок для транспорта і ЦАП вітається.
І класичні промислові ЦАП за 1000-10000 мають вхід для такого.
То як на мене правильний варіант.
А не синхронний однозначно не правильний в теорії, хоча якийсь ефект може мати. Я такий робив раніше і про нього писав в темі.
Але потім забрав. А синхронний - там гальванічна розв"язка потріна і ще деякі особливості. Ще не робив + можливо згодом.
Щоб мені не дали збрехати, на лаврику ДА10 є різні режими таймінгів - Крістал, ВСО і ще щось - крістал по суті реклокінг. Нехай власники напишуть що і як звучить.
Реклокінг ще не виправляє аудіопотоку кривого звуку транспорта, а просто знімає джитерс менший за пів період частоти реклока, але вносить вевації в сишнал Fc.
Я вчепив ламповий клок на EF13 для тактування транспорта = Джульки та й слухаю. А то того переслухав різні інші пальчикові і октальні лампи. Черепахові найкраще звучать
Якщо цікава суть - перед тим, якщо щось доводити, раджу послухати як звучить ламповий клок
7. В тому плеєрі де 1541 і платка цифрового входу транспорт і ЦАП гальванічно не розділені (зв"язані живленням) і фактично використання SPDIF не дає одної з умовно побічний важливих переваг SPDIF = повної гальванічної розв"язки.
Було б варто хоча б використовувати інший транспорт.
8. Платка цифрового входу зроблена перед усім по даташиту на використаний приймач CS8416 Можна почитати даташит і порівняти платку, зробити висновки.
Думаю, платка в повній мірі реалізує потеніал 8416. А 8416 це наступник 8412 8414, які стояли в горі промислових ЦАП на 1000-10000.
9. Потрібно послухати звучання правильного МУЗПК з витриманою концепцією.
Ще раз повторюсь, я нікому нічого не бажаю і не буду доводити + якщо будуть вагомі аргументи і факти, сам активно опробую витримані концепції в надії на покращення звуку.
Тему створювати в надії на певну цінність написаного загалом і зокрема. Інакше ніколи і нічого б не писав 
Для себе в результатах і досвіду цінність вбачаю велику і активно нею користуюсь, перед усім слухаючи музику
Адже, по великому рахунку категорично в концепції обраного джерела цифрового звуку уже навряд щось кардинально зміню, так, доведу дрібниці.
Ще надії на балансний ЦАП на 1540.
Особисто для мене, враховуючи що купувати потрібно раз і на завжди, не є великою проблемою придбати Лаврика або навіть Марка Левінсона.
Але, вони ж не вирішують справу загалом 
Питання в звуці і до них є, а 1000-2000$ кошти не малі...
Хоча їх цілком можна і потрібно слухати.
Тому поки купувати не поспішаю.
З повагою, Олександр.
(19-11-2013 23:35)yuri_kov писал(а): Если бы это было правдой, то не появился бы выхлоп "Гагарин", а если бы "Гагарин" был бы идеалом, то не появились бы новые разработки, которые завершаются сейчас. Кстати "изобретатель" Гагарина, Вадим (Белка), по-прежнему считает лучшим ламповый выхлоп.
Ламповий вихід має ряд гіпотетичних недоліків.
Фізика природи така...
Думаю, ніяк не подолаєш складностей...
Але, я знаю багато вартих поваги людей, які активно слухають такий вихід, хоча чули гору різних дорогих ЦАП.
І кажуть, що переваги з лихвою нівелюють недоліки.
Складав і розбирав лампові виходи разів 5.
Для себе з часом зроблю ламповий вихід, але потрібно придумати як пожвавити, збалансувати його звучання
(Отредактировал 20-11-2013 в 00:41 Nemo.)
|
|
|
|
Сообщения в этой теме |
RE: Про TDA1540 поговоримо..!? - Nemo - 20-11-2013 00:17
|
Пользователи просматривают эту тему: 4 Гость(ей)
|

|