Про TDA1540 поговоримо..!?
Автор Сообщение
Nemo Не на форуме
Ветеран

RE: Про TDA1540 поговоримо..!? / 12-08-2013 12:01
Давно виникала проста і досить мопивована ідея:
1. На виході місросхеми ЦАП в каскаді операційника перетворення струм/напруга поставити резистор більшого номіналу, щоб розмах нупруги був не 2В, а вольт так 10-20.
2. Поставити після нього понижуючий трансформатор, щоб після нього стало 2В.

Мотивація:
1. Неодноразово слухав і робив варіанти виходу в плеєрах і ЦАП + перетворення стркум/напруга на операційнику + трансформатор 1:1. трасформатор виконує роль певного фільтра, звук виходить цікавим з вираженою аналоговою подачею.
2. Трансформатори дозволяють трансформувати напругу, струм, опір.
3. В класичних плеєрає і ЦАП після перетворення струм напруга розмах напруги близько ~2В. більше й не потрібно, такий стандарт - якщо отримати більше, потрібно буде на виході ставити атенюатор - ніякого толку...
4. Виникла мотивація зробити на виході перетворення струм/напруга розмахом вольт так 10-20. на скільки я розумію, на роботу ЦАП або операційника впливу чинити це не має.
Операційник живиться від +/-20В - можна зробити розмах вольт так 30. на параметри каскаду, на скільки розумію, також вплив незначний.
Змінив резистор 1,5 на 5,5, допаявши послідовно ще напу резисторів. Послухав - значно більша гучність, різниці в якості звучання з 2В не відчув.
більший розмах напруги - менший вплив шумів живлення і тому подібного.
5. Поставити на виході понижучий трансформатор - класичний прийом трансформаторного міжкаскадного зв"язку + можливість трансформувати опори + гальванічна розв"язка між каскадами - позбавлення струмових петель.
Слухав ряд виробів, зокрема фонокоректори з використанням таких принципів - дуже-дуже добре звучали.

Мав пару нехитрих радянських трансформаторів на пермалої 5:1 з опорами 750 150 Ом.

Зробив описане - напругу на виході першого каскаду піднімаємо в 5 разів, змінивши номінал резистора ЗЗ операційника і ставимо на виході трансформатор 5:1.
Послухав - чудово)
Описувати не буду, зауважу, що мені варіант здався дуже цікавим, перспективним і вартим уваги й експериментів.
Звук схожий на характерну подачу магнітофона.
Транси у мене нехитрі.
Але й з такими було слухати цікаво. Думаю, довести до толку і дуже хороший варіант ЦАП щоб "слухати музику без напряга".
Пара хороших правильних трансів для цих цілей будуть коштувати доларів так 200, нормальні надянські можна прибати дешво.

Ще додам, що в такому варіанті звучання 1540 здалось позбавленим характерної грубуватості - акуратним і обережним.

На струмовий вихід ЦАП ставити підвищучі трансформатори + резистор і не використовувати операційника не пробував. Думаю, характер буде які є з самим резистором.
З того що я слухав, найбільш універсальним є перетворення струм/напруга на операційнику.

Що найкраще - операційники, лампи, транси, транси з лампами, транси з операційниками судити важко - кожний варіант цікавий по-своєму і має переваги і недоліки Party0012

Найти все сообщения

Выразили согласие: vlsm2008 , arcam , mtstepan , audin1970 , dimoha.k68 , yuran , victorius , Konstantin740iL , serg6677

Сообщения в этой теме
RE: Про TDA1540 поговоримо..!? - Nemo - 12-08-2013 12:01

Переход:

Пользователи просматривают эту тему: 1 Гость(ей)

Orion

Администрация форума | Статистика форума | Обратная связь | Вернуться к содержимому | Справка | Лёгкий режим | Список RSS