Переробив Онкіо 6660 і реалізував там цифровий вхід.
В рідному стані він звучав дуже посереднь, точніше, як на мене ніяк... Гірше АКАя і є цьому логічні пояснення.
Японці своїми схемотехнічними ідеями інколи просто дивують
Ці ідеї не вписуються ні в технократичні ні в ізотеричні ні в логічні рамки. Щоб зрозуміти про що іде мова достатньо глянути схему апарату про який іде мова.
Можна провести аналогії: реклама фільму "Вона навіть уявити не могла хто її сестра... Дивіться на відео "Зіта і Гітлер" ", назва команди КВН - "Веселі дибіли", характеристика вчителя інформатики - "Привітливо-глючний. Довго загружається, часто підвисає".
Я по праву абсурдністю різних ідей просто здивований... Думаю, хто слухав ту коробку в рідному стані зрозуміють про що йде мова.
Зроблено наступне.
1. Окрема стабілізація живлення аналогової частини +12В -12В після діодного мосту.
2. Від неї RC ланки фільтраці на живлення кожного з 4-х операційників.
3. Від неї RC ланки фільтраці на живлення 2-х аналогових напруг -12 мікросхем ПСМ58 і два стабілізатора 78л05 для живлення аналогових напруг +5В.
4. напруги +5В і -12 В на самих виводах мікросхеми підперті аксіальною плівкою з аналогових кіл СД плеєрів Філіпс.
5. Вся аналогова частина (5 примітивних операційників на каскад) випаяна. Замість неї класична схема оп42 в перетворення струм/напруга. оп42 в ФНЧ 2-го порядку на вихід. Використані високоякічні конденсатори, фільтр порахований в програмці ТІ.
6. Додана плата цифрового входу і реалізована комутація по S/PDIF привід/цифровий вхід з використанням реле.
Аналогова частина і цифровий фільтр 5813 по входах сигналу і клоку виходять гальванічно розв"язані від приводу, оскільки платка містить імпульсний трансформатор.
Але всеодно привід в порівнянні з цифровим потоком МУЗПК як звучав ніяк, так і звучить досить похабно... Якщо подивитись схему - можна зрозуміти чому.
З цифровим входом все чудово!
Звучить чудово - характерна подача ПСМ58 з теплою верхньою серединою і акуратними ВЧ.
Насичено, душевно.
досить схоже на 1541 тільки з відповідною подачою ЦАП з більше ніж 16 біт і нормального ЦФ.
Результатом цілком задоволений, сподіваюсь ініціатор і власник буде задоволений не менш.
Довго вислуховував і порівнював звучання з всім що у мене є.
найбільш йому близький по звуку ЦАП на ПСМ63. Але в ПСМ58 і ПСМ63 різна структура і принципи роботи.
По звуку і частково по структурі 58 більш схожий на 1541, а 63 - на сигмадельта чимось схожий.
58 в цій реалізації, та й в дорогих ЦАП грає більш насичено і тепло, 63 - більш акуратно, широко, глибоко, мікродинаміка краща і тому подібне. Правда в 63 вставлений ЦФ "вищого класу" 5842.
Загалом важко судити чому віддати перевагу, а по великому рахунку вони майже однакові по своїй суті.
Хто любить саме інструментальну, акустичну музику і вокал - 58 буде кращою.
Але що там, що там є характерний окрас певної змащеності, притаманний всім реалізаціям ЦАПів з мікросхемами виробництва ПСМ (ББ), які я слухав.
І все ж, це трохи іншого типу ЦАП ніж на 1540 і 1541, ПСМ56 і тому подібне. Те що там більше біт і розширення, детальність і сцена краща, не значить, що він позбавлений своєрідностей, а 1540 і 1541 явно програють. Кожний цікавий по-своєму і не менше.
був у мене в гостях учасник форуму. Слухали, порівнювали, оцінювали.
Потім поставив йому послухати Ревокс.
Спочатку з операційниками - констатував, що звук дорогий, багатий і дуже натуральний - згодний.
Потім ламповий вихід - констатував що дуже схоже на звучання касетної деки. В принципі я з цим також згодний, раніше не задумувався)
В нього склалось враження, що з операційниками краще - більш універсально. У мене також)
Але, чисто ламповий вихід..! Там така подача звуку, якої білье ніде нема! Хоча, є питання до часової і частотної динаміки.
І з мого бачення і досвіду, думаю, без операційника або його аналога їх не вирішиш... А ставити операційни, а потім лампу - маразм, втрачаються переваги і того і того... Тому, поставлено і те і інше.
От якби до такої подачі додати детальність і розширення, мікродинаміку, сцену і кращі переваги класичних 18-ти 20-ти бітників, - стало б саме те, чого ми шукаємо, казав гість.
З цим я також цілком і півністю згодний.
Але, чи таке буває?
Деякі ЦАП за 1000-і $ так чи інакше до цього наближаються. гіпотетично звичайно можуть і мають досягти певного коспроміса між натіральністю і розширенням.
Особисто мені навіть важко уявити часові, рерурсні затрати на експерименти в цьому напрямку.
Щоб не просто перетворити процес в переливання з пустого в порожнє, а з виразним толком.
І як зрозуміти, в якому напрямку далі рухатись, наприклад, якщо 1540Д така хороша, але тільки 14 біт - що робити, щоб на виході був кращий звук.
1. реалізувати можливість її підключення до іншого ЦФ, наприклад 5813 - варіант, думаю, з часом це зроблю.
Хоча й інколи виникає бажання вчепити пару трансів на вихід і ще там щось і зробити ЦАП, щоб слухати музику "без напряга", без особливих очікувань розширення.
2. Варіант зробити диференційний балансний ЦАП з 4 шт 1540 - в 2-х перетворення струм напруга в фазі, в 2-х інших - в протифазі - вдвічі більший розмах сигналу, - менший влив шумів - клопотно і не відомий результат, але шлях.
3. Морочитись з трансформаторами, лампами на виході, намагаючись покращити звук без операційників по динаміці і параметрах до бажаного - думаю, це не вдасться, є на це дуже багато аргументів. операційник - інструмент, на якому в широкій смузі частот можна правильно перетворити струм в напругу. Резистор - не зовсім. (Пояснення - різниця роботи суматора напруг на резисторах і на операційникові). Трансформатор - лише трансформує струми, напруги, опори. Струм в напругу не перетворює.
4. З досвіду експериментів з ЦАП - 80% звуку визначеється використаними мікросхемами ЦАП, ЦФ, операційників (40%), реалізацією живлень, розведенням живлень, струмів, земель, сигналів, розділенням і фільтрацію. (40% і одного нормального трансформатора для нормального ЦАП в принципі достатньо). 20% - решта. особо морочитись з конденсаторами, і цекати, що вони збільшат концептуально розширення (як зміна мікросхем ЦАП, ЦФ) не приходиться і тому подібне
Що морочитись далі з ФНЧ, трансами, лампами, коли в принципі його вплив на звук, скільки я слухав і порвнював незначний?
Якщо уже стоїть хороший операційник для перетворення струм/напруга (оп42, мас156) - пихай туди лампи, транси, пасивні фільтри - об"єктивних параметрів більше не стане, зміняться окраси і акценти.
Такі справи.
Відпочину я тепер пару тижнів від ЦАПоподілок, просто послухаю музику - ЦАП на 58-му, Ревокс, вініл, може прийдуть свіжі ідеї