Про TDA1540 поговоримо..!?
Автор Сообщение
Nemo Не на форуме
Ветеран

RE: Про TDA1540 поговоримо..!? / 02-07-2013 11:29
Повертаючись до теми про TDA1540 Улыбка

Дійшли руки до переробки Ревокса.
Зроблено наступне:
1. Відключено ЦФ.
2. Повністю випаяна вся аналогова частина, на вихідні RCA роз"єми виведено струмові вихіди TDA1540D.
3. Поставлено реклокінг сигналу LAT на 74SL74.
4. На ДЕМ клокінг TDA1540D завелений поділений 3-ма тригерами 74SL74 на 8 сигнал основного клоку = 500 кГц. Живлення тригерів - стабілітронні стабілізатори.
5. В самий кінець (вчора) було підключено ламповий клок на довоєнних черепашках Телефункен і величезному кварці з Естонії 001, розмах амплітуди на якому втричі більший за інші кварци - відповідно менші шуми, джитерси і тому подібне.
6. Живлення TDA1540D - +5В, -5В - стабілізатори на стабілітронах. -17В на LM337 постфільтрацією CRC + всюди хороші по звуку конденсатори.

Виготовлення виносного блоку аналогової частини:
6. Для живлення аналогової частини на операційниках зроблено однопівперіодний випрямляч з CLC фільтром (хороші по звуку електроліти) + RLC фільтром (резистори, катушки на пермалої чи то альсифері і конденсатори папір в маслі Бош по парі на +/- кожного каналу біля самих операційників).
7. Перетворення струм/напруга - OP42 в металі + резистор з Ревокса.
8. Вихідний ФНЧ OP42 в металі + деталі і схема з Ревокса - ФНЧ 4-го порядку (на платі знизу частина деталей).
9. Вихідні розділювальні конденсатори (вибрані в тому числі для чисто лампового варіанту аналогової частини) - Мундорф Сюпрім.

Як звучить?
Супер!
Дуже душевно і природно, натурально і достовірно)
Насмільсь заявити - ще не чув, щоб цифра так звучала!
Здавалося б є вініловий тракт, магнітофон, слухав інші вінілові тракти і магнітофони, потроху ходжу на концерти симфонічних, макерних оркестрів, органний зал, джазові концерти і тому подібне, навіть вихідними був на одній тусовці - приблизно уявляється що таке акустичне звучання музики. Що таке звчання з підсиленням без запису також. Яке звучання вінілу і плівки.
ЦАПи різні переслухав. З TDA1540D гору реалізацій перепробував. Маю перероблені ЦАП на PCM56, PCM63, AD1860. Декілька топових ЦАП а збірках альтрааналог слухав.
Щоб так звучав цифровий матеріал не чув...
Заслухаєшся)
З сценою, детальністю, розширенням, мікродинамікою все ок. Присутні багато звуків і інструментальних партій, які до цього на 1540 були втраченими.

Розумію гучність подібної заяви Happy0144
Довго думав чи варто писати звіт і враження від звуку. Адже OP42 і так уже складно придбати...
Але все ж, факти вимагають гласності. Поділитись результатами, враженнями, емоцями мені не шкода та й сподіваюсь, що від цього буде певний толк, а не просто переливання з пустого в порожнє)
А хороші деталі, які добре звучать можна завжди знайти або знайти їм альтернативу - було б бажання!

Звісно можна знайти нюаси в звучанні. Я їх не шукав. Просто слухав в своє велике задоволення. На поверхні огріши не лежать так точно. Слухав вокал, джаз, класику, софтрок. На скільки універсальна - потрібо вислуховувати.
Коли створюва дану тему, щось мені інтуєтивно підказувало, що TDA1540D дуже цінна, багата звуком мікросхема. Одна з найкращих в світі аудіо. Протягом експериментів відкрив для себе багато чого цікавого, в тому числі інших мікросхем ЦАП.
В результаті переконався в великій цінності 1540, принаймі для мене!
З часом перероблю свій макет ЦАП на 1540 в подібну реалізацію.

Саме зараз є класичний Філіпс на 1541 (без букви) з правильною переробкою, двома трансформаторами і вставленою платою цифрового входу, хорошими деталями - звучить достойно! Але йому до даної реалізації на 1540Д нереально далеко.

А операційники класу ОП42 пихати куди завгодно поспішати не варто. Я їх пробував в різних ЦАП - показують себе по різному - до їх параметрів і багатої музичності звучання потрібне достойне джерело.
Хто слухав ТДА1540Д в нормальній реалізації, має зауважити легкість, кришталевість, дзвінкість звучання.
Напевне причина цьому високе наростання струму на виході, лінійність і монотонність.
(В цій реалізації ще додається злитність, насиченість, цілісність і акуратність, вальяжність).
Туди і операційники з високим наростанням напруги на виході в самий раз.
Хороші і відповідно не дешеві деталі потрібно використовувати там де це потрібно і комплексно, мені так здається.

Подібну зміну звуку виявив ще до додавання лампового клока. Знову таки, хто слухав транспорти з ламповим клоком мають прекрасно розуміти і уявляти в чому його внесок в звук. Я не гребую де потрібно використовувати ПЛІС і комп, а де потрібно - папір в маслі, довоєенні лампи і старі провода)

Ще таке зауваження - слухаючи по троху ЦАПи на AD1860N-K PCM63P-K TDA1540D складається враження що всі вони і кожний з них звучать дуже достойно і актуально. Кожний по-різному, цікавіше певні стилі чи матеріал, але не менш актуально.
В принципі сміливо можна вибрати будь-який з них в якості основного і слухати. Я ще трохи поекспериментую з різними деталями і схемними рішеннями в надії одні зробити більш акуратними, а інші пожвативи і прискорити, підчистити ВЧ.

З 1540 в цьому варіанті - драйвова мікросхема ЦАП, драйвові, але й акуратні операційники з польовиками по вході, драйвові але достовірні в звуці і нейтральні по впливу Мундор Сюпрім на виході + конденсатори папір в маслі БОШ в живленні кожного каскаду, які пом"якшують звук і мають дуже достовірний тональний баланс + пасивна фільтрація живлення без сабілізаторів важко придумати щось інше.

В майбутньому робитиму другий варіант аналогового виходу на лампах EF12 з кенотроном EZ11, масляними конденсаторами в живленні і іншими хорошими конденсаторами і деталями.
Для перетворення струм/напруга - або резистори Алан Бредні 27 Ом або трансформатор 1:5 + хороші резистори тільки в вторичну обмотку.

(Отредактировал 02-07-2013 в 11:55 Nemo.)
Найти все сообщения

Выразили согласие: Вячслав_М , mtstepan , kritik , Shwarcer , Евген Игорев , vlsm2008 , serg6677 , yuran

Сообщения в этой теме
RE: Про TDA1540 поговоримо..!? - Nemo - 02-07-2013 11:29

Переход:

Пользователи просматривают эту тему: 1 Гость(ей)

Orion

Администрация форума | Статистика форума | Обратная связь | Вернуться к содержимому | Справка | Лёгкий режим | Список RSS