Декілька вечерів переробляю потрохи Акай 79 на PCM63P-K і відслуховую реезультат.
Уже здвйснив більшу частину переробок і результатом вучання дуже задоволений!
Суб"єктивно звук наближається до звуку дорогих ЦАП
Опишу дещо по схемі, можливо, кому пригодиться.
1. Реалізації повноцінних середніх точок двохполярного живлення і аналогової частини. Транзистор TR321 і резистори R321, R322 випаюються. Діод D501 випаюється, на його місце Д7Ж, накож в друго обкотку паяється ще один діод для отримання негативної напруги -12В. Конденсатор С504 випаюється, замість нього пара Елни 1000 мкФ, 35В. Середня точка конденсаторів з"єднується з середньою точкою стабілізаторів і середньою точкою (зелею плати, в місці 2-х нодок мікросхем IC301, IC302). Отримуємо повноцінне двохполярне живлення з однопівперіодним випрямленням.
Аналогічні дії зроблено з другою обмоткою трансформатора для живлення аналогової частини.
Ефект - пластмасовості і напряжності менше, звук більш натуральний.
2. Видаляємо ланку деемфазису R212, R213, C211 і аналогічну другого каскаду. Видаляємо конденсатор на вході операційника С210. Видаляємо резистор R211 - з якою метою його поставили, мені по праву не відомо, ні в даташитах ні і схемах інших плеєрів і ЦАП резистори такі не пихали. Замість резистора - закоротка. Видаляємо транзистор TR230 і резистор R235.
Ефект - краще розширення, детальність, починає вгадуватись почерк PCM56, слухати комфорно і приємно. Пізно, спати і робочий день основної оботи.
3. Випаюємо конденсатори С213, С214, замість них впаєюмо нормальні по звуку в аналогових колах електроліти, я впаяв 220 мкФ. розрізаємо доріжку +19В, -19В (я випаяв перемичку) і ставимо резистор 120 Ом (приблизно). Аналогічно на каскаді другого каналу.
Отримуємо роздільну RC фільтрацію напруги живлення аналогових операційника перетворення струм/напруга. В рідному варіанті живлення від одного стабілізатора, відповідно звук одного каналу впливає на інший і навпаки.
В майбутньому, можливо, ще підчеплю туди стабілітрони і повислуховую що краще.
4. В рідному варіанті живлення обох мікросхем аналогової і цифрової частини ЦАП PCM63 +5В, -5В реалізовано від твох лінійних стабілізаторів 7805 і 7905. Біля аналогових живлень стоять конденсатори Блек гейт, але який від них толк без роздільної стабілізації/фільтрації мені не зрозуміло...
Я порізав дорожки аналогових напруг +5,-5 і поставив стабілізатори на стабілітронах з хорошими по звуку електролітами, роздільно для кожного каналу (2 стабілізатора + 5 і два -5). Живлення на них подав від обмоток трансформатора +12,-12.
Пізно, завтра робочий день. зібрав, послухав.
Ефект - детальність, розширення, тональний баланс, все в нормі, звук подобається і прямо таки захоплює, заворожує.
Переслухав добре відомий диск і констатував появу в ньому стільки нового, що по праву був здивований чи то задоволений.
Можна стверджувати, що після таких переробом PCM63 стали звучати буде схоже до формату, класу і подачі, чутої мною в дорогих ЦАП.
Всі описані зміни потрібно зробити для обок каналів.
На виході цього плеєра можна слухати варіант з постфільтром IC130 або без нього - переключається релюшкою при нажатті кнопки на передній панелі.
В основному слухав без постфільтра з роздільними конденсаторами Мундорф Сюпрім 2,2 мкФ на виході. Якщо включати з постфільтром, також звучить цікаво і добре. Але, його ще потрібно переробити.
Залишається:
5. переробити постфільтр - я поставлю панельку, в неї буду вставляти макетку з парою хороших операційників з хорошим живленням і хорошою обв"язкою.
6. роздільна стабілізації цифрових напруг живлення мікросхем ЦАП на лінійних стабілізаторах 7805, 7905.
7. Підбір розділювального конденсатора на вихід по звуку.
8. Підбір операційників. Там стоять OP37 PMI, я так розумію досить хороші звуком, поставлю панельки і спробую повислуховувати інші різні в перетворенні струм/напруга. Ну і на вихід постфільтра також щось підберу і конденсатори зміню на класом і звуком вищі.
8. Реалізації окремої хорошої стабілізації живлення цифрового фільтра, можливо, навіть окремого трансформатора для його живлення.
9. Реалізація окремого хорошого по звуку тактового генератора. тут потрібно думати і вирішувати, на скільки він потрібний і чи часто я буду слухати плеєр в якості транспорту.
10. Додавання платки цифрового входу, щоб використовувати його як ЦАП (з ЦФ).
11. Транспорт повністю живиться від свого (цифрового) трансформатора. напевне, зроблю можливість відключення транспорту, якщо користувати плеєр як ЦАП, менше шумів, - краще.