Про TDA1540 поговоримо..!?
Автор Сообщение
Nemo Не на форуме
Ветеран

RE: Про TDA1540 поговоримо..!? / 14-05-2013 12:18
(03-05-2013 08:23)Nemo писал(а):  Було виявлено одну деталь: якщо на цифровому плеєрі скрутити гучність на мінімум, а на підсилювачі на максимум - ледь чутно певні цифрові шуми. Або недофільтровування шумів дискретизації на виході або не зовсім точна інформація молодших бітів з ПЛІС.
Вчора виясняв що і до чого, змінював дещо прошивках, вислуховував, так і не розібрався до кінця.
Якщо гучність на плеєрі виставлена на максимум, як і має бути - все ок.
Справа в тому, що я змінив акустику на Альтеки 615. В однотактному підсилювачі змінив лампи на виході з прямонакальних радянських тріодів на 6K6GT Ken Rad. Відповідно детальність виросла значно.
В зробленому для друга ЦАП на 1540 стоять дуже хороші деталі. По розширенні і детальності він значно переграє мій макетний (з часом дороблю до високого класу, потрібно знайти час). В моєму макеті при 5% гучності цифрового вхідного сигналу такі шуми майже не чутно - губляться в фоні недофільтрованості напруги живлення операційників і інших шумах, якщо гучність підсилювача скрутити на максимум.
Вихід після перетворення напруга/струм - пасивний фільтр 1-го порядку.
Колись подібні шуми були про експериментах з фільтрами Філіпсів на 1540 по причині розводки земель - цифрові шуми лізли в аналоговий тракт.
Тому так і вийшло. Скільки раніше вислуховував у себе і не в себе, від МУЗПК і від транспортів питань не виникало. Потрібно буде розбиратись.
Декілька днів експериментував з прошивками, фільтрами.
Важко судити в чому причина.
Якщо гучність плеєра компа на максимум або підчеплений СД транспорт (цифровий вихід не регулюється - лише передаються фактично зчитані данні) - все ок, навіть в пауах, або якщо записана тиша, ніяких шумів не чутно.
Якщо скрутити гучність на плеєрі на 20%, а на підсилювачі викрутити на 80 - чутно характерні цифрові шуми недофільтрованості.
Причини можуть бути наспупними:
1. Недофільтрований цифровий від шумів дискретизації сигнал на аналоговому виході (у мене стоїть лише LC фільтр 1-го порядку).
2. Плеєр регулює гучність так, що інформація переноситься на два молодших біти, які в TDA1540 відсутні. Відповідно данні втрачаються, виникають характерні цифрові спотворення.

Взяв платку на роботу, підчепив до SPDIF виходу компа, подивився осцилографом сигнали, оцінив параметри.
При частоті сигналу 44.1 частота сигналу BCK на виході приймача S/PDIF, як і написанов даташиті 2,8224 MHz.
Тобто період тактових імпульсів 354 nc, тривалість - 177 nc.
ПЛІС вносить максимальну затримку в проходження сигналу (при переключенні тригера) 5 nc.
Відповідно з роботою такої схеми, таймінгами, достовірністю інформації на виході гарантовано все має бути добре з 35 кратним запасом.
Згенерив тестові VAW файли з певною інформацією, видав їх на платку, пеервірив що буде на виходах DATA і SCK, які подаються на TDA1540 - все цілком відповідає згенерованим в файл данним.
Тобто можна гарантувати те, що всі люблять називати гучним словом бітперфект.
З всіма ішими таймінгами, рівнями, данними все ок, перечитав декілька разів даташити на 1540, 7030, філіпс 204.
Сигнали, які приходять на 1540 цілком в нормі.

Загалом, я коли тільки зробив варіант прошивки для ПЛІС - пеервірив її проботу на тестових сигналах з мікроконтролера. Тепер перевірив на бітверфект і таймінги на реальному сигналі SPDIF.
Було б звичайно добре взяти або осцилограф додому або ЦАП на роботу, подати тестову синусоїду і глянути яка форма сигналу буде на ЦАП. Потім зменшити гучність на програмі плеєра і подивитись на її зміну. Але везти ЦАП на роботу або осцилограф додому клопотно.

Називається не мав клопоту, придбав 615 альтеки і змінив лампи в підсилювачі і другові в ЦАП поставив досить дорогі і хороші по розширенню деталі)
Загалом звук мене цілком і повністю влаштовує.
Якщо причина в недофільтрованості аналогового сигналу на виході - вихід переробляти і дочіпляти туди активний фільтр я не планую, не надто мені подобається його звук, суб"єктивно дуже багато втрачається з деталей, розширення, сцени...
Якщо проблема в програмному плеєрі - по завітах слухання музики з компа варто виставити гучність на плеєрі на максимум, щоб данні не регулювались і не спотворювались.
Якщо причина в 14-ти бітності і достатньому розширенню системи і реалізації ЦАП з досить хорошими деталями, які явно збільшують розширення ЦАП - тут уже скільки біт є, не добавиш...

Суб"єктивно ЦАП на з МУЗПК перегравав Фільпси, Льову, навіть з правильними твіками і деталями, без ЦФ але з рідними фільтрами на виході.
Невдовзі пришлють Revox B-225 для твіку. Цікаво послухати і порівняти (з рідним транспортом) з звучання ЦАП.

(Отредактировал 14-05-2013 в 12:28 Nemo.)
Найти все сообщения

Сообщения в этой теме
RE: Про TDA1540 поговоримо..!? - Nemo - 14-05-2013 12:18

Переход:

Пользователи просматривают эту тему:

Orion

Администрация форума | Статистика форума | Обратная связь | Вернуться к содержимому | Справка | Лёгкий режим | Список RSS