Про TDA1540 поговоримо..!?
Автор Сообщение
Nemo Не на форуме
Ветеран

RE: Про TDA1540 поговоримо..!? / 23-02-2013 11:47
(22-02-2013 19:17)ms142 писал(а):  
(22-02-2013 00:19)Nemo писал(а):  мФ
Наверное все-таки мкФ?
Цитата:Оригінальна ідея китайських схемотехніків
Тільки от як на мене і перша і друга мають свої явні недоліки...
Про вторую понятно - невозможность регулировки смещения, а что плохого в первой, если поставить подстроечник?
Так, мкФ.
По концепції реалізації перетворення струм/напруга бажано, щоб на виході ЦАП (вході операційника) постійно підтримувався 0.
А якщо туди чіпляти певне зміщення - не відомо як це позначиться на звуку.
Я пробував використати низькоомний резистор і потім лампу - не надто сподобалось.
Хоча потрібно пробувати. Потреба позбутись розділювального конденсатора на виході дуже заманлива)

Konstantin740iL, erg6677, дякую за похвали, стараюсь Улыбка
TDA1540 можна сміливо вважати досить цінною спадщиною минулого золотого віку створення цифрових аудіодевайсів, яких залишилось немало)
TDA1541 уваги багато і інформації по ній багато, реалізацій вистачає, а 1540 як на мене технічно і ізотерично в великій мірі краща, хоча вони дуже схожі)
А настирність поки не перепробую різні цікаві і актуальні варіанти, благо є напрацювання, можливість і бажання. Таких уже залишилось не багато)
Інформацію і реалізації 1540 потрохи перечитував на інших форумах, намагаюсь не повторюватись.
Головне щоб написане було цінним і з толком користувалось, а так можна по можливості трохи попрацювати. Мені не шкода)

Про 18 біт. Я мав на увазі залишати два молодших біти 0-ми, а данні записувати в старших 16. Це більш не до R-2R а до інтегральних мікросхем ЦАП.

Дозбирав я ще дві ланки, послухав. Звук радує тональністю і злитністюУлыбка Але відчутний завал по ВЧ.
Почитав про децибели, психологічне сприйняття гучності і рівнів і вирішив перерахувати і переробити фільтр.
Картинку додано.
Суб"єктивно ВЧ не менше ніж на першому макеті ЦАП. Саме зараз слухаю. Можливо інколи є зовсім невеликі призвуки недофільтрованості, поки що важко судити.
Але злитність, насиченість, натуральність і тональний баланс радують слух. Дуже уже схоже на вініл грає..) Можна сказати в чомусь схоже на Сонік Франтірс. Здається там схожий фільтр на виході + лампи.

Поки що навіть важко судити який з макетів ЦАП звучить цікавіше, хоча в першому макеті стоять 1540Д, а в другому 1540П. (якщо їх змінювати в одному макеті, то різниця відчутна на користь перших, але сказати, що між ними бездна не приходиться, другі цілком актуальні)

Тому, виявляється, пасивний фільтр також дуже хороший варіант. Переваги - відсутність зворотніх зв"язків, мінімальні фазові спотворення. Недоліки - мала крутість АЧХ. І все ж не виключено, що потрохи послухаю і вирішу в першому (основному) макеті ЦАП зібрати такий варіант.
От би LC а не RC - там крутість спаду значно вища. Але проблеми з дроселями...

Послухав декілька різних треків після написаного, порівняв перший і другий макет. Важко щось казати рано ще щось казати, але майже всюди другий навіть з П звучить цікавіше першого, хоча з своїми особливостями.

(Отредактировал 23-02-2013 в 12:04 Nemo.)
Найти все сообщения

Сообщения в этой теме
RE: Про TDA1540 поговоримо..!? - Nemo - 23-02-2013 11:47

Переход:

Пользователи просматривают эту тему:

Orion

Администрация форума | Статистика форума | Обратная связь | Вернуться к содержимому | Справка | Лёгкий режим | Список RSS