Про TDA1540 поговоримо..!?
|
Автор |
Сообщение |
Nemo
Ветеран

|
RE: Про TDA1540 поговоримо..!? / 08-02-2013 00:09
Звичайно в тему.
Вітаю з успішними експериментами!
Тематика розділу широка.
От скажімо, я почав абгрейт Філіпса, який переріс в реалізацію ЦАП на 1540. Можна сказати, уже реалізував і додати щось важко.
Тепер виникає бажання спробувати реалізувати ЦАП на класичних мікросхемах інших виробників, скажімо, PCM58, PCM63, AD1862.
Загалом ідей багато. Можна спробувати напрограмувати пліс і зробити паралельний R2R ЦАП, можна пробувати навіть реалізувати диференційний цифровий вихід. При цьому підібрати високоточні резистори і швидкі ключі і оперувати не з 5V, а хоча б з 12V - має зменшитись вплив шумів, збільшитись лінійність.
Був би час і можливість.
Загалом не варто забувати про основну мету - слухати музику в своє задоволення.
Я також однозначно проти ЦФ, які доводилось слухати.
Та й по праву не розумію суті цифрової фільтрації без збільшення розрядності в академічному розумінні.
Загалом по теорії - ЦФ зменшує ВЧ шуми, але при цьому й спотворює основний сигнал.
З досвіду, в дорогих ЦАП розрядністю 18-20-22-24 в ролі ЦФ стоять ПЛІС.
Яку сам фільтрацію і семплінги вони роблять і чи роблять взагалі не відомо.
Можливо просто залишають молодші розряди нульовими, адже в них найменша розрядність і найбільш чутливі до шумів.
Цілком можливо, що топовівиробники таки викупили фішку правильної фільтрації з хорошим звучанням. А от на ЦАП до середини 90-х ЦФ не фантан...
От сьогодні підчепив Філіпса 204-го, і ЦАП на 1540 і ключив одночасно той самий трек, комутував входи - ЦАП звучить на порядки краще, виразніше, достовірніше.
І в великій мірі причина саме в ЦФ.
Проти хороших операційників нічого не маю. Знову таки, в дорогих цапах гора малошумлящих прицезійних, високошвидкісних операційників, скажімо, того самого Лінеартеху і Адешок. А звучать вони дуже добре!
Ще для прикладу в MAC156 на вході стоять польовики - дуже оригінальне і цікаве рішення реалізації.
Звичайно можна проюувати зробити визідний аналоговий ФНЧ на розсипусі і на лампах, лампах, але великого порядку не досягнеш...
Знову таки, з досвіду слухання ЦАП, можна вважати, що лампи в них не є необхідними, зачасту вносять певний окрас звучання. А на правильних транзисторах або операційниках все звучить дуже добре.
Олександр.
Не знаю умов порівняння, але можу Вас запевнити, якби були присутні сьогодні коли 204-й з ЦФ SAA7030 порівнював з ЦАП без нього, Ви б тільки підвердили, що другий варіант значно кращий. Думаю, об"єктивно підтвердилли майже всі.
Я свого часу при абгрейтах філіпса його декілька разів виключав і включав, здавалось що так чи так краще.
Склалось враження, щоб без нього стало однозначно краще в філіпсах треба багато змінити, адже вони в великій мірі дуже уже раціоналізаторські - один транс, мінімум стабілізаторів, простий клок, до 1540 вчеплені не ті операційники, які рекомендовано по даташиту...
Інші краще реалізовані апарати, скажімо аркам блек бокс два (1541) - два ьранси, окремі стабілізатори на різні каскади, стабілізатори на транзисторах на аналогову частину - відключаєш ЦФ і відчуваєш різницю однозначну.
Знову повторююсь - важливо слухати в своє задоволення. Кому як подобається. З фільтром чи без.
Особисто я хотів робити прошивку для пліс під фільтр, але тепер нема найменшого бажання, сумніваюсь в її об"єктивній доцільності взагалі.
З повагою.
(Отредактировал 08-02-2013 в 00:26 Nemo.)
|
|
|
|
Сообщения в этой теме |
RE: Про TDA1540 поговоримо..!? - Nemo - 08-02-2013 00:09
|
Пользователи просматривают эту тему:
|

|