Про TDA1540 поговоримо..!?
|
Автор |
Сообщение |
Nemo
Ветеран

|
RE: Про TDA1540 поговоримо..!? / 03-02-2013 11:55
Ще певні результати експериментів:
Замість розділювального трансфориатора Protec (німецький профтранс з студійної апаратури кінця 70-х, досить нейтральний по звуку) поставив ФНЧ 3-го порядку зібраний на операційниках з Естонії 001 MAC156 і на конденсаторах з неї ж.
Звук став більш чистішим і натуральним, побільшало розширення.
З трансом звук цікавий по своєму, більш насичений і злитний. З операційниками - легкий, більш рівний тональний баланс.
Трохи згодом порівнював свій з ФНЧ з переробленим Аркамом (TDA1541, операційники перетворення напруга/струм і дорогий транс на виході). Мій ЦАП в дечому більш натурально і з трохи більшим розширенням звучав, але різниця не надто значна.
Також з досвіду огляду дорогих ЦАП - у всіх на виході є ФНЧ, трансів нема ніде) Але, в вихідних аналогових колах мають бути дуже якісні деталі.
Ще в моїх експериментах в якості розлідювального конденсатора на виході всі електроліти: Елна сілмік, Нічікон Мюз, Тесла з Естонії 001 звучать на порядок гірше плівки або пареру в маслі. В результаті я використав в якості розділювального старий Бош, знаю також учасника форуму, який після подібних експериментів і вислуховувань поставив Юпітер Аудіо.
Також зібрав назад Філіпс 204, поставив ЦФ SAA7030, повернув всі живлення - звучить як стандартний Філіпс, вцілому нормально, з фірмовим почерком, але трохи мильнувато, криклувато і з спотвореним тональним балансом.
У мене складається враження, що для 1540 ЦФ не в тему - робити з 16 біт 14 не логічно. Можливо ще SAA7030 не надто вдала мікросхема, але вона явно псує і спотворює звук. З нею звичайно більш чіткі ВЧ, але кривий тональний баланс. Без неї трохи відчутні викрики недофільтрованості ВЧ, але більш натуральний звук.
В цілому без неї слухати в самий раз. А от ставити резистор для перетворення струм напруга і подальший ламповий каскад ФНЧ ідея не найкраща.
Ще складається враження, що в Фініпсах поганий тактовий генератор і погані таймінги. Су"єктивно від музпк звучить значно цікавіше ніж від рідного транспорту.
Та й факт великого впливу на звучання лампового клоку свідчить про низьку якість штатного. Музпк і з хорошою звуковухою і хороший ЦАП і без лампового клока звучить дуже добре.
Тому, попри свої переваги Філіпси першого покоління мають багато недоліків і потенціал для абгрейту. Як інші реалізовані апарати інших виробників на 1540 не відомо...
Принаймі про Естонію 001 всі кажуть, що на порядок переграє Філапси, що цілком можливо, враховуючи об"єктивні факти.
В Естонії стоять хороші конденсатори, вуглецеві резистори, хороші операційники і величезний кварц, амплітула сигналу на виході в якого втричі більша за амплітуду філіпсовських (отже менший вплив шумів і т.д.).
Мав також нагоду порівнювати свій ЦАП і перероблений Аркам з дорогим ЦАП на PCM58.
Останній переграв мого ЦАПа і Аркама на порядки по всіх параметрах.
Наче все в них нормально, слухаєш тривалий час музику, наче все чути і емоцій достатньо і звук не дешевий.
Коли включаєш після ЦАП на PCM58, розумієш, що всього значно більше, все значно достовірніше - звук формату ждазових концертів, фіармонії, органного залу.
Не знаю яка там реалізація, в інших подібних ЦАП, які подібним чином звучали - гора прицезійних, малошумлящих і дорогущих компонентів, балансні, диференційні фішки, хитрі алгоритми калібровки, термостатування.
Але, ЦАП і плеєри на 1540 звучать також цікаво, приємно і достойно, особливо враховуючи їх ціну.
|
|
|
|
Сообщения в этой теме |
RE: Про TDA1540 поговоримо..!? - Nemo - 03-02-2013 11:55
|
Пользователи просматривают эту тему: 1 Гость(ей)
|

|