(20-01-2013 15:25)yuran писал(а): Nemo - что можете посоветовать из мощных операционников получше чем 2030 с минимумом переходов?
Кстати будете в наших краях милости просим на прослушку.
Потужні операційники не пораджу...
Хоча, можливо, і є хороші варіанти, які добре звучать, мають бути, але мені не відомі...
В чому основна проблема:
Операційник являє собою набір транзисторів - десятки штук.
Коефіцієнт підсилиння задається зворотнім зв"язком.
Ці десятки транзисторів мають свої ємності, а в схемі є опори - час проходження сигналу через операційник складає відносно велике значення.
Виходить, що через ЗЗ на вхід з виходу подають уже інший сигнал що і обумовлює інтермодуляційні спотворення і ще частотно залежні...
В операційників є такий параметр швидкість наростання напруги на виході.
В NE5532 - 8 В/мкс, в MAC156 - ~15. Чим більше тим краще, хоча за якість і звучання операційника відповідає не тільки цей параметр.
В даташиті 2030 значення цього параметра не вказано, але з досвіду воно значно менше.
Різницю в звучанні NE5532 і MAC156 на слух добре чутно.
Після написання глянув ще один даташит іншого виробника (UTC) - приводять значення 8 В/мкс, що є дуже добре, я думав одиниці.
Все ж, мені знається, що якщо є бажання суттєво підвищити рівень звучання підсилювача (благо акустика має хороший потенціал) - можна спробувати зібрати на розсипусі, форуми почитати, відгуки на різні схеми, вибрати найбільш цікаву і практичну, детальок хроших підкупити.
Або ж на вході хороший операційник, а на виході транзистори.
Здається мені, що розсипуха без глибокої ЗЗ має краще звучати і досвід підтверджує.
Але це лише суб"єктивна і не нав"язлива точка зору, варто слухати, вибирати, експериментувати, просто слухати в своє задоволення.
З ТВЗ-1-9 у мене також був невтішний досвід.
Секціонував, перемотував.
В результаті я склав залізо з двох, а потім трьох трансів, склеїв широкий каркас катушки і намотав з секціонуванням - вийшли непогані результати при використанні з прямонакальним тріодом (в нього малий опір, менш чутливий до транса) - ВЧ приємливі, спотворень мало, але НЧ відчутно не вистачало.
Потім придбав дорогі канадські транси - там все ок)
З трансформаторами двотактників самих приймачів, від тої самої Симфонії навіть без переробки результати будуть значно кращі (на порядок) ніж з ТВЗ.
Це так, варіанти і інформація на майбутнє, ділюсь досвідом. Повторююсь, варто просто слухати музику в своє задоволення, можна брати інші підсилювачі слухати, порівнювати.
Дякую за запрошення на прослуховування, постараюсь по можливості заїхати)
Бажаю творчих успіхів і хорошого звучання
До речі, Ви бажаєте придбати USB ЦАП - з ними не все так просто... Або дорого, або посередні параметри і звучання.
Раджу розглянути варіант налаштування компа під концепцію МУЗПК (cMP2) і придбання недорогої звукової карти формату VIA Tremor.
З неї можна вивести SPDIF, I2S, можна просто проабгрейдити аналогову частину - будуть хороші результати.