Про TDA1540 поговоримо..!?
|
Автор |
Сообщение |
Nemo
Ветеран

|
RE: Про TDA1540 поговоримо..!? / 05-11-2012 11:51
Замінив на макеті конденсатори на Elna Silmic II і ROE, додав маленький ламповий клок (живиться від окремого маленького трансформатора). Постав окремий трансформатор на живлення аналогової частини + германієві діоди + C-L-C фільтра без стабілізасторів.
Звучання стало значно кращим по ряду параметрів: додалось розширення, натуральності. Зник (цілком і повністю) маленький крикливий окрас на деяких деталях, який був присутнім раніше. Причина останнього так до кінця і не зрозуміла, адже раніше, коли Філіпс 204 використовувався як транспорт і були окремі трансформатори живлення різних каскадів, трохи металічний окрас звучання, скажімо, скрипки був відчутно виражений, залишався.
Вихідними приходив в гості учасник форуму, приносив Arcam Delta 170 transport + Arcam Delta blackbox dac (TDA 1541A + перероблена як у мене, точніше у мене як там аналогова частина - перетворення струм-напруга NE5532N + хороші трансформатори на на виході) і цифровий коаксіальний кабель TAFF за 600 грн.
Слухали, оцінювали, порівнювали різне з різним: ноутбук як транспорт, Arcam Delta 170 як транспорт, звичайний не самий поганий міжблочний кабель в якості цифрового, мій макет ЦАП з TDA1540D, TDA1540P, Arcam Delta blackbox dac.
Враження виявились приблизно наступними:
1. Ноутбук з Realtec ALC888 без програмних і апаратних твіків з використанням ASIO driver4all показав себе як досить непоганий транспорт, особливих претензій до явно завалених частот чи явно ужатої сцени не було.
2. Arcam Delta 170 transport відчутно переграв ноутбук по всіх параметрах.
3. Різницю в кращу сторону цифрового кабелю AFF за 600 грн. від звичайного непоганого міжблочника було явно чутно (особливо напрягатись і вислуховувати не приходилось) при використанні ноутбука, при використанні Arcam Delta 170 - ще помітніше.
4. Звучання Arcam Delta blackbox dac, фактично класичного хорошого ЦАП на 1541 з грамотними переробками відрізнявся від звучання мого ЦАП наступним:
1540 - Більш драйвовий, повновісний звук з хорошою тональною ясністю, чіткістю і достовірністю, добре промальовує загальну картину і звуки кожного окремого інструментра, місцями, можливо, трохи різковатий.
1540D - звук більш легкий, злитний і цілісний, натуральний тональний баланс, 1540P - місцями більше деталей і розширення.
1541 - акуратніша, м"якша, зглаженіша, плавніша подача, менш різкі ВЧ.
Концептуально кричущої різниці між звучанням ЦАП виявлено не було, звук 1540 і 1541 досить схожі. Але все ж різницю звучання двох варіантів чутно відразу, без вислуховування деталей.
В цілому, можна стверджувати, звук ЦАП на 1540 дуже нагадує звук Філіпсів першого покоління, а звук на ЦАП 1541 - другого.
З переробками і вдосконаленнями звук 1540 і 1541 по різних параметрах стає на порядки кращим. (Також раніше носив свій Філіпс204 з переробками і порівнював з не переробленим 304 - переграв дуже відчутно).
В цілому з свої практики можна зробити наступні висновки:
1. TDA1540 і TDA1541 хороші мікросхеми ЦАП з закладеним хорошим потенціалом.
2. В Філіпсах 1,2-го покоління цей потенціал в значні мірі не розкритий (хоча б використання лише одного трансформатора і лише одного стабілізастора для живлення моторів, сервоприводів, цифрової і аналогової частини, що псує живлення і ужимає динам діапазон).
3. В деяких плеєрах і ЦАП інших виробників з використанням TDA1541 її потенціал розкрити краще - декілька трансформаторів і стабілізаторів і тому подібне. Використання ж хоча б окремих стабілізаторів для 1540 я не зустрічав...
4. Потенціал цих ЦАП досить непоганий, навіть в перерахунку на вартість, але вище нього не стрибнеш...
5. TDA1540 і TDA1541, враховуючи їх вартість можна слухати відносно тривалий час в своє задоволення: майже все там є і зайвого мало)
Перевірив, що бажав.
Залишилось зібрати ще один аналогічний макет для другої пари ЦАП, вставити їх в коробки і слухати в своє задоволення.
Якщо в когось є бажання підчепити S/PDIF до 1540, - звертайтесь, можу допомогти.
|
|
|
|
Сообщения в этой теме |
RE: Про TDA1540 поговоримо..!? - Nemo - 05-11-2012 11:51
|
Пользователи просматривают эту тему: 3 Гость(ей)
|

|