![]() |
|
Про TDA1540 поговоримо..!? - Версия для печати +- Hi-Fi Forum (https://hi-fi-forum.net/forum) +-- Форум: Звук (/forum-3.html) +--- Форум: Hi-Fi Аудио (/forum-8.html) +--- Тема: Про TDA1540 поговоримо..!? (/thread-64711.html) |
RE: Про TDA1540 поговоримо..!? - BAXTER2000 - 19-04-2015 00:45 Прям какой-то болезненный интерес у "критиков". Давно же известно - в своем отечестве пророка нет. Печальные истории Сикорского, Зворыкина... Печальные для отечества естественно, а для них очень даже полезные были. По-этому то отечество и сидит там где сидит. Что одно, что другое. Я думаю, интересующиеся люди сами разберутся, нужно ли им это "убожество" или нет, они же, бедные, местную критику не читают Уж совсем дураков с деньгами по-моему нигде нет. Или я ошибаюсь?
RE: Про TDA1540 поговоримо..!? - petr.solo1223 - 19-04-2015 09:48 (19-04-2015 00:45)BAXTER2000 писал(а): Уж совсем дураков с деньгами по-моему нигде нет. Или я ошибаюсь?Оффтоп. По моему ситуация настолько очевидна с точностью до наоборот. За последние десятилетия были созданы и проданы абсолютно бесполезные "статусные" вещи на не один лярд долларов. Обсуждаемый цап никак не относится к таким изделиям, это "нишевое" изделие для "особых гурманов".
RE: Про TDA1540 поговоримо..!? - CTAC - 19-04-2015 14:20 Когда-то я был свидетелем сцены на базаре - мужик продавал часы какие-то военные, то-ли корабельные, то-ли ещё какие... Подошла женщина и поинтересовалась ценой, ответ - $300 - Почему так дорого, они ведь никому не нужны? - Те кому что-то нужно идут в магазин и покупают, здесь те кому ничего не нужно скупаются ![]() Какие изделия не нишевые? Не для особых гурманов? Подставки под провода, подставки для наушников? Или может быть платка для дюны? ![]() Все не нишевые изделия в аудио можно купить на розетке например, изделия для гурманов обсуждаются в ветке про современные китайские усилители, а это да - для особых гурманов
RE: Про TDA1540 поговоримо..!? - andrusho - 03-09-2017 22:41 (30-12-2014 02:16)AntonZP писал(а): 85 дБ чего? цифровых ступенек в диким глитчем и спектром уходящим в мегагерцы?давай схемку, почта в ЛС RE: Про TDA1540 поговоримо..!? - Nemo - 17-12-2017 22:55 Привіт! Тут початок продовження - https://hi-fi-forum.net/forum/thread-159236-post-3778377.html#pid3778377 Далі перейду сюди, бо це саме про TDA1540. Це поточний меседж: Привіт! Провів ряд попередніх етапів і зрештою запустив 4 TDA1540D від процесора з SD картою. Додаю фото. Поки структура така: SD карта - (SDIO 4 bit) - STM32F407 - (2 x SPI) - 4 x TDA1540D (по дві на канал в паралель) Окремою ланкою є додатковий тектовий генератор з подільниками частоти Тактувалка з кварцом на 11.2896 МГц + 4 х спарених тригерів 74SL74 = окрема опорна частота 44100 Гц - від окремого тактового геретатора, незалежного від процесорів. Сигнал відтворення чожного відліку формується саме зовнішнім тактовим генератором, а не процесором - часові відліки визначаються виключно тактовим генератором і тритерами подільника частоти. Цей сигнал також замодиться на вхід процесора. Процесор читає відліки з SD тактри, керує потоками і відправляє в потрібні моменти лише сигнали DATA та CLOCK. А сигнал LAT форміється виключно платою тактування на логіці. Повна відв*язка в таймінгу від процесорів, ПЛІС ![]() Зібрав, запрограмував, причепив до свого напів макетного ЦАП на 4 x TDA1540D + транси на пермалої + EF11. Послухав. Прикольно і класно))) Думаю, на рівні кращих транспортів, які я слухав. Ну так, з інтерфейсністю бідно 1. Тільки vaw файли 2. Поки тільки читання 10-ти треків, які переключаються по кнопці. -- 1. Тут уже як є, Тільки VAW файли. не планую намагатись писати програму під FLAC або APE - конвертуватиму в VAW якщо що 2. Все вирішується, - можна причепити великий дисплей, багато кнопок і т.д. Можна навіть причепити USB і прогу для компа або Ethernet. Але не знаю, на скільки потрібно, дисплей і кнопки ок. Поки слухув: 1. Без лампового клока 2. Проц і тактувалка живились від імпульсного блока живлення (через лінійні стабілізатори) І тазом з тим, звук ну дуже достойний, я б сказав, що в ньому було щось особливе, певний характер подачі. Такого я раніше не чув ні в МУЗПК ні в CD транспортах ні в USB конверторах Поки послухав перебіжками пару днів, зауважив і все розібрав і зібрав наазд свій напів макетний ЦАП на 4 1540 з SPDIF входом Ризик бахнути по необережності 4 1540D не обгрунтований))) Замовив плати ЦАП для 1540. Коли будуть виготовлені, - зберу макетно/робочу штуку на 4 1540 і продовжу роботу. Зроблю відраху ламповий клок для тактувалки))) Поки було цікаво саме запустити))) Глобальна тема наступна: 1. Перевірити, оцінити як буде звучати в порівняні з RME. Поки результат вичерпно обнадіює))) 2. Рухатись в сторону нарощення бітності до 15 на 4 х 1540 В цьому плані з процесорами STM32F4 перспективи чудові))) Проц має розрядність 32 біт, 4 x глибко конфігуруємих SPI, тактову частоту 168 мГц, має SDIO, має 2 х I2S Поки цей пункт є цілком реалізуємий, у мене є бачення як це робити. Якось так. Причепити TDA1540 до STM32 - це знакова подія, екзистенційна, навіть таким історична
RE: Про TDA1540 поговоримо..!? - Nemo - 15-03-2018 08:06 Привіт! Мені регулярно, часто і багато пишуть з бажанням придбати плати цифрового входу для 1540 або робити щось з СД плеєреми на 1540. Відповідати кожному, нажаль, можливості нема, напишу сюди 1. З СД плеєрами на 1540 і уже ніколи, нічого, нікому робити не буду, - не бачу в цьому сенсу, нема потреби, часу, бажання. 2. Плати цифрового входу зараз і уже років так 3 я не продаю, - це морочливо, складно паяти, малі деталі, важко купляти, нема часу, багато роботи, ідейних проектів і т.д. Поки класичні плати з ПЛІС я використовую тільки для власних потреб. 3. В майбутньому я планую трохи видозмінити плату, змінити в ній мікросхему ПЛІС в корпусі TQFP100 (100 виводів) з відстанню 0.2 мм між виводами на щось з процесорів STM32 з значно меншою кількістю ножок, щоб було посильно паяти і менш морочливо, наприклад TSOP20 Для цього потрібно зайнятись, зібрати макет, написати програму, переробити плату, замовити серію, спаяти. Якщо все це буде зроблено, - можливо і запропоную трохи плат на продажу, - перспектива року. 4. Коли дійдуть руки і свідомість, - я цілком реалізуємо продовжу робити реалізацію транспорта з SD карткою і правильними таймінгами з 1540 на процесорі STM32F4 ( Cortex F4 ) Тут наявні цілком реалістичні можливості нарощення бітності на 4 1540, варіанти різні, їх декілька. 5. Тему з 1540 я потроху, по мірі потреб і можливостей розвиваю, ЦАПики інколи роблю, скажімо так, для ідейного друга в якості хоббі Але, по проханню чи ініціативі когось, для когось не роблю і робити не планую - нема часу, бажання, потреби, зайнятий і т.д.6. Недавно зробив декілька маленьких ЦАП на 2 1540 + лампи 6Н9С (6SL7). Цілком достойно звучать ![]() Я б сказав, що при всій простоті, концепцію базового лампового ЦАП на 1540 виражають відсотків так на 75 ))) Скину декілька фоток. Ще фото RE: Про TDA1540 поговоримо..!? - Nemo - 27-05-2018 11:33 Всім привіт! Через пару місяців після останьої активності знайшов трохи часу, дещо попаяв, дещо покоректував в програмі, трохи переробив тестовий макет. Навіть спалив один трегер 74SL74, але, благо не процесор в корпусs TQFP100 ))) І провів Велике Порівняння звучання плати цифрового S/PDIF входу з транспортом на SD карті ![]() Порівнюються такі варіанти: 1. МУЗПК з RME96/8 з лінійним живленням і ламповим клоком - коаксіальний S/PDIF - CS8416 - ПЛІС ALTERA EPM240T100C5N - 2xTDA1540P - транси на пермалої 1:10 з резистором 1к у вторичці. 2. SD карта - (SDIO 4 bit) - STM32F407 - (2 x SPI) - 2xTDA1540P - транси на пермалої 1:10 з резистором 1к у вторичці. Клок цього транспорту звичайний мікросхемний - кварц 11,2896 з сучасною мікрушкою новітніх інверторів виробництва TI в корпусі SOT23-6 і 4 мікросхеми з використанням 8 тригерів 74SL74 виробництва Signetics. В результаті частота 11,2896 апаратно ділиться 8-ма тригерами на 256 і отримана 44,1 заводиться на процесор і відразу на вхід відтворення відлікsd LAT мікросхеми 1540. Передбачається в майбутньому прикрутити сюди ламповий клок. Звуковий вихід з пермалойових трансформаторів заведено на вхід однотактного підсилювача на EF12 6L6. Поки тестовий макет такий, в майбтньому або прикручу сюди ламповий вихід на 6К7 з кенотроном 6Х5 і поставлю пару TDA1540D. Або просто прикручу цей транспорт до наявного макету ЦАП на 4 1540D - транси 1:10 пермалой - EF11. Джерело звучання МУЗПК або транспорт на процесорі з SD картою переключається переставлянням 5-ти синіх джамперів. При зміні програм ПЛІС / процесора до обох цих варіантів можна прикрутити будь-які мікросхеми ЦАП, починаючи від екзотики PCM53 PCM64, закінчуючи добре всім відомими TDA1541. Я таке раніше проводив, результат уявляю, поки ідея цікава в площині використання саме TDA1540. Поки програма написата так, що відтворює 20 файлів формату wav з конкретними іменами. Є дві кнопки, можна листати треки. Можливо, в майбутньому вчеплю дисплей, можливо навіть Ethernet. І того. По біглому відслуховуванні пів години вчора і годину сьогодні. Цілком на рівні, а можливо навіть і краще RME96/8 ![]() Що загалом і уявлялось та планувалось ))) Адже призначення RME96/8 в класичному варіанті при виводі з неї цифри дуже просте, - читати данні файлу і виводити їх в S/PDIF без помилок і в точні моменти часу. З чим вона цілком справляється ))) Але, творчий інтерес спонукає відкинути все зейве, і провести ідейне порівняння транспорту всього на 1-й мікросхемі з транспортами на 10-ти ![]() Зробити власний транспорт, структурно безкомпромісний, без особливих часових та ресурсних затрат..) Чому б і ні! Для посвячених - проектик зроблено і запущено в домашніх умовах без використання осцилографа, тільки з використанням вольтметра і паяльника ))) RE: Про TDA1540 поговоримо..!? - Nemo - 03-06-2018 11:53 Зібрав класичний аналоговий вихід: Струмовий вихід 1540 - Транси на пермалої 1:10 - Резистор 1к - каскад на лампах 6К7 Дженерал Електрикс - кенотронне живлення на 6Ц5С Відслухав, - прикольно, ідеї, припущення та розрахунок цілком підтверджується ))) Залишається ще змінити пару 1540П на пару 1540Д і завести ламповий клок. І можна буде повідслуховувати пару місяців, написати програмку щоб листались папки і файли, - послухати різний матеріал, неспішно "пожити" з таким джерелом. RE: Про TDA1540 поговоримо..!? - Nemo - 19-02-2019 22:59 Привіт! Я уже пів року слухаю транспорт на STM32F407 та SD карті з TDA1540. Додав в нього ламповий клок та зібрав цей прототоп в макетний корпус. Порівнював його з різними транспортами та ЦАП. Недавно брав з собою, ідучи вгості до друга. В нього цікава рупорна акустика та хороший ЦАП на PCM58. Вирішив також роглянути можливість прикрутити до цього транспорту PCM58 або PCM53. PCM58 відклав - я робив на ній багато реалізацій раніше. Вирішив прикрутити саме PCM53 - мені її звучання значно більше подобається чим PCM58. Поки у мене є тільки пара PCM53-V в складі макетного S/PDIF транспорту, його і вирішив використати. Підпаятись до нього цифровою частиною паралельно та відключивши наявну цифрову частину. Послухати пару днів, далі все розібрати назад, але мати схему і програму. В майбутньому можна буде розробити для PCM53 плату ЦАП, - поки головне послухати та перевірити схему та програму процесора. 2 x PCM53 прикручені до 4 x 74HC595 (здвигові регістри з регістром зберігання) і до 1 x SPI STM32F407. В них записується по 2 х 16 біт відліки. Сигнал LAT формується незалежною тактувалкою від основого клока 44,1 кГц. Результат - PCM53 звучать значно краще чим з ПЛІС та S/PDIF приймачем через RME Нажаль, PCM53-I прямо зараз не маю, тільки PCM53-V з вбудованими операційниками... Але, декілька пар золотих PCM53-I є в друзів, з часом презентують їх для подальших експериментів та реалізацій. Я не надто люблю звук апаратів з операційниками. Макети виглядають масштабно в плані вайринга..) Можливо, з часом розроблю під все це плати, - плати тут найлегше і найпростіше ![]() Поки це перший і єдинний прототип транспорту на SD карті, - які там плати..) Також з цим транспортом я буду рухатись в сторону рарощення бітності до в TDA1540 до 16. Використана структура транспорту та процесор STM32F407 цілком дозволяють це намагатися робити. PCM53 і PCM58 ні скільки не альтернатива TDA1540. Вони звучать різно, порівнювати їх не приходиться - вони різні ![]() До такого транспорту також можна прикрутити TDA1541 і послухати, - типу уже наявних 16 біт, - мати як зразок до порівнянні при нарощенні бітності на 1540. RE: Про TDA1540 поговоримо..!? - yuri_kov - 20-02-2019 10:27 Я правильно понял про транспорт на SD карте - он подключен к компу и с компа можно на него писать музыкальные файлы, а воспроизведение идёт с SD-карты? RE: Про TDA1540 поговоримо..!? - petr.solo1223 - 20-02-2019 10:38 (19-02-2019 22:59)Nemo писал(а): буду рухатись в сторону рарощення бітності до в TDA1540 до 16. Как много у людей свободного времени .... нафига белку на глобус натягивать ? Давным давно определено,что для полноценного аудио 24/94 это стандарт. Меньше никак.
RE: Про TDA1540 поговоримо..!? - O V K - 20-02-2019 10:45 16/44 более чем достаточно, если там на самом деле разрешение 16, а не просто задекларировано RE: Про TDA1540 поговоримо..!? - Тибетский Ламер - 20-02-2019 11:33 Nemo писал(а):Привіт!Nemo, і що, за цей час, він встиг "порвати" брендового? ![]() Доречі, на предмет "порвати", у вас з'явився конкурент, каже, що теж "рве", як Сірко ганчірку, все з чим не порівняєш! Зазирніть у розділ Авторські роботи. RE: Про TDA1540 поговоримо..!? - Black_Jack - 20-02-2019 11:33 (19-02-2019 22:59)Nemo писал(а): Я уже пів року слухаю транспорт на STM32F407 та SD карті з TDA1540.Как я догадываюсь на SD карту записывается сплошной WAV без разделения на треки. Карта записывается на стандартном ПК с спец. софтом или нужен еще SPI программатор? RE: Про TDA1540 поговоримо..!? - Nemo - 20-02-2019 14:18 Транспорт на SD карті працює сам по собі, незалежно вік компютера. Його структура така: SD карта - (SDIO 4 bit) - STM32F407 - (2 x SPI) - Мікросхеми ЦАП. Окремою ланкою є тектовий генератор (Клок), який напряму на Мікросхеми ЦАП і тактує моменти відтворення відліків незалежно від процесора. Клок заводиться також на процесор STM32F407 для синхронізації роботи, щоб процесор встигав вчасно читати і записувати в мікросхеми ЦАП данні відліків. В процесі відтворення данні паралельно зчитуються і записуються: 1. З SD карти в ОЗУ процесора (порціями) 2. З ОЗУ процесора в мікросхеми ЦАП (прямим цифровим потоком в чіткі моменти часу) 3. Сигнал відтворення відліку LAT відправляється мікросхемам ЦАП напряму від клока, незалежно від процесів 1 і 2. SD карта - з файловою системою FAT32 - файли, папки. На макеті є кнопки для листання папок і файлів при відтворенні і дисплей для відображення назв папок і файлів. Підтримує картки до 32 Gb, файли й папки можна закидати з компа через рідер SD карти. (20-02-2019 11:33)Тибетский Ламер писал(а): Nemo, і що, за цей час, він встиг "порвати" брендового?Рвати грілки, - не в тему, з іншої опери, цивілізовані люди так не роблять і не пишуть. Мікросхеми ЦАП TDA1540, TDA1541, PCM53, PCM58 попри те, що деяким з них уже порядка 40-ка років цілком залишаються актуальними і в наш час. Є дуже багато людей, які слухали і мали багато дорогих брендових апаратів, але обрали авторські вироби майстрів з цінником 3000$, наприклад на TDA1541 або PCM58. Цілком ними задоволені і альтернативи авторським виробам не знайшли. Все просто, - кожний обирає сам, що бажає і що йому потрібно
RE: Про TDA1540 поговоримо..!? - CTAC - 20-02-2019 14:55 (20-02-2019 10:45)O V K писал(а): 16/44 более чем достаточно, если там на самом деле разрешение 16,Не вопрос - 14 тоже достаточно. Однако вопрос у меня в другом - где таки взять эти 14 бит. В оригинале использовался цифровой фильтр. Саша использует 4 микросхемы, это хорошо. Но проблема пересчёта в 14 бит. Там неизбежно будет погрешность. При тупом переходе с высокой разрядности на низкую появляются слышимые шумы квантования. Для этого в родном ЦФ применяется noise shaping. Саша, ты как-то с этим боролся? RE: Про TDA1540 поговоримо..!? - petr.solo1223 - 20-02-2019 16:40 (20-02-2019 10:45)O V K писал(а): 16/44 более чем достаточно,Кому и кобыла невеста. (с) Ну неужели у тебя и Алекса 23 не слышно ну очень приличную информационную разницу между 16 и 24 битной записью ? Тады ОЙ.
RE: Про TDA1540 поговоримо..!? - alex23 - 20-02-2019 16:45 (20-02-2019 16:40)petr.solo1223 писал(а): Кому и кобыла невеста. (с)Знову бере сумнів, що ти чув нормальні 16-44 ![]() Різниця звісно є, але не в тому що ти називаєш інформативністю. RE: Про TDA1540 поговоримо..!? - O V K - 20-02-2019 16:48 petr.solo1223 То , вы нормальной реализации шестнадцать - сорок четыре не слушали ![]() все за цыферками гоняетесь, как дети малые RE: Про TDA1540 поговоримо..!? - petr.solo1223 - 20-02-2019 16:55 Ну да,ну да , мы с Вадимом onv это сравнивали лет несколько назад , и бэкграунд и пространство студии и микродинамика это тоже информация . А не только ноты. Просто на том,что вы слушаете (музыка) этого нет и вам оно и не нужно. А на нафталин роке достаточно и 16 ти.
|